Er aids fortsatt et problem?

I dag er 37 millioner mennesker smittet av HIV/AIDS. Ebolaepidemien som brøt ut i 2014, tok livet av ca. 11 000 mennesker. Samme år døde 1,2 millioner av aidsrelaterte sykdommer. Likevel får ikke hiv/aids særlig mye oppmerksomhet i media. Kanskje er dette fordi det ikke utgjør en stor trussel for vesten? I motsetning til ebola, finnes det medisin som gjør at man kan leve med aids. Hvis man har råd. Her kommer en slags oppdatering på saken.

Litt historie må med: AIDS ble erkjent som en ny sykdom i USA på starten av 1980-tallet, og hiv ble like etter påvist som årsak. I 1996 kom det store behandlingsgjennombruddet, antiretrovial medisin (ARV). Selv om man ikke kan bli kurert, kan man med riktig medisin og dosering leve et tilnærmet vanlig liv. På grunn av denne medisinen var ikke sykdommen lenger en dødsdom. Gode nyheter for hiv-smittede altså. Det vil si, de som hadde 15.000 dollar i året å avse på medisinen. Grunnen til at medisinen var så dyr, var fordi den var laget på patent av multinasjonale selskaper. Patentet gjorde det ulovlig for andre å produsere, selge og importere ikke-patentert kopimedisin som var mye rimeligere. Generisk medisin er en identisk kopi av patentert originalmedisin med samme kvalitet, hovedforskjellen er prisen.

Medisinselskapene valgte å ha samme pris i USA som i andre land da medisinen først kom på markedet. De fleste folk fra vesten aksepterte at selskapene måtte sette såpass høye priser. Det var ikke lenger et problem å leve med sykdommen for hiv-smittede i vestlige land. Mens AIDS derfor var gammelt nytt i Vesten, fortsatte dødstallene å stige i Afrika. Rundt år 2000 hadde det afrikanske kontinent to tredeler av verdens hiv-positive. I Thailand og India ble det produsert generisk medisin, som ble solgt for mindre enn fem cent (30 øre) per kapsel. I Sør-Afrika, landet i Afrika med den største HIV-smittede befolkningen, kostet en slik kapsel 30 dollar. På grunn av patentlovene kunne ikke landet importere medisinen fra Asia, som kunne ha reddet tusenvis av liv. Leger og sykepleiere måtte sende hivsmittede personer hjem igjen uten medisin eller håp.

Sør-Afrika innførte i 1997 et lovforslag som skulle sikre tilgangen til rimelig medisin. USA reagerte på dette ved å gjøre lovforslaget om til en handelssak. Sammen med bl.a. EU begynte de å presse Sør-Afrika til å endre lovforslaget. Et av argumentene var at ved å innføre lovforslaget, brøt landet sine forpliktelser i forhold til TRIPS-avtalen (en patentavtale). Denne avtalen var Sør-Afrika en del av som følge av sitt medlemskap i WTO. (Alle land som ønsker å være medlem av WTO, og dermed få tilgang til de markedsfordeler dette innebærer må godkjenne TRIPS-avtalen. TRIPS har blitt sterkt kritisert for å prioritere opphavsretten fremfor andre menneskerettigheter). Konflikten dreide seg stort sett om amerikanske medisinselskaps patentrett. Det ble hevdet at lovforslaget diskriminerte patentrettighetene. Takket være noen vestlige aktivister, og senere NGOer, som satte offentlig søkelys på patenter og hvilke konsekvenser denne monopolsituasjonen skapte for u-land. Det ble også kjent at de farmasøytiske selskapene brukte mesteparten av midlene sine på markedsføring, og ikke på forskning.

Videre ble det satt fokus på prisen av de patenterte originalmedisinene i forhold til produksjonskostnadene. U-land som India og Brasil fikk mulighet til å produsere generisk medisin, som kostet en brøkdel av det den originale medisinen kostet. Man kunne nå få tak i medisin til under én dollar til dagen.

Rundt år 2000 hadde om lag 8 000 hiv-smittede tilgang på livreddende medisin. Ti år senere var over 8 millioner mennesker under behandling. Nesten alle disse på generisk medisin fra India. Men trolig døde 10 millioner eller mer av AIDS i u-land i løpet av de årene etter at ARV medisinen ble bevist effektiv, fordi legemiddelselskap og vestlige regjeringer nektet dem tilgang på medisin til rimelig pris. Det er lite trolig at vestlige land ville tolerert at millioner av innbyggere mistet livet når livsviktig medisin var tilgjengelig.

I 2015 dukket det opp en ny aids-snakkis i medier om «USAs mest forhatte mann», Martin Shkreli, eieren av Turing Pharmaceutical. Grunnen til dette var at han økte prisen på en patentert aidsmedisin med 4000 prosent. Dette fikk kraftig motstand, blant annet på Twitter. Selv om Shkreli mente at prisen «ikke var for mye i det hele tatt», lovte han å sette ned prisen. Dette ble det imidlertid ikke noe av, da han noen uker senere ombestemte seg igjen.

Perez Hilton misfornøyd

FN hadde som et av sine tusenårsmål å stoppe spredning av hiv/aids og andre dødelige sykdommer. Målet gikk blant annet ut på å stoppe spredningen og reversere trenden fra en økning til en reduksjon i antall nye tilfeller innen år 2015, samt sikre tilgang til behandling for hiv/aids til alle som trenger det. Mellom 2000 og 2013 sank antall nye tilfeller av hiv-smittede personer med rundt 40 prosent. Antall personer som har fått medisinsk behandling har også økt. I juni 2014 hadde 13,6 millioner som lever med hiv mottatt ARV medisin. Nå som 2015 er forbi og tusenårsmålene er bak oss, har FN oppsummert målet som nådd. Og skaffe medisin til alle som trenger, fortsetter gjennom de nye bærekraftsmålene FN introduserte i fjor.

Likevel er det altså 37 millioner mennesker som er smittet av hiv/aids, og 16 millioner av disse mottar behandling i 2015. I 2014 døde 1,2 millioner mennesker av AIDS, så det er fortsatt et langt stykke å gå.

WHO statistikk

Verdens handelsorganisasjon anslår at minst 18 millioner mennesker dør hvert år av sykdommer som kan behandles, fordi de mangler tilgang på medisin.

 

Kilder:

http://www.fn.no/Tema/FNs-tusenaarsmaal

http://www.fn.no/Tema/FNs-tusenaarsmaal/Stoppe-spredning-av-hiv-aids-malaria-og-andre-doedelige-sykdommer/Status-Tusenaarsmaal-6

http://www.fn.no/Aktuelt/Kalender/Verdens-AIDS-dag

https://www.anu.edu.au/fellows/pdrahos/books/Information%20Feudalism.pdf

https://tv.nrk.no/program/KOID23008213/aids-medisin-og-profitt

http://www.dagbladet.no/2015/09/22/nyheter/utenriks/medisiner/finans/hiv/41198477/

http://www.who.int/hiv/data/en/

Og denne filmen anbefales å se: Fire in the blood

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s